BiH

Inicijalna konferencija za planiranje u okviru vježbe “Defender Europe 2023” počela u Sarajevu

Danas je u Sarajevu počela Inicijalna konferencija za planiranje u okviru vježbe “Defender Europe 2023” i trajat će do 1. aprila.

Ovo je druga u seriji konferencija za planiranje kao podrška godišnjoj Defender-Europe vježbi koju predvodi Vojska SAD. Središnja konferencija o planiranju je zakazana za septembar 2022. godine u Bukureštu u Rumuniji. Finalna konferencija za planiranje održat će se početkom 2023. godine, a vrijeme i mjesto će biti naknadno definirani.

Vježba DEFENDER-Europe je godišnja multinacionalna zajednička vježba velikih razmjera pod vodstvom američke vojske s ciljem podizanja spremnosti i interoperabilnosti između SAD, NATO i zemalja partnera. Vježba DEFENDER-Europe 23 će se odvijati na ljeto 2023. godine na lokacijama širom Evrope.

Komanda Vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR/AF) izabrala je Sarajevo za budućeg domaćina konferencije za planiranje dijelom i zbog iznimne gostoljubivosti iskazane prema snagama SAD koje su u Bosni i Hercegovini učestvovale u vježbi Defender-Europe 2021. Suorganizator ovog događaja je Odjel za vojnu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Pored Bosne i Hercegovine, preko 30 partnerskih i savezničkih zemalja biće zastupljeno na inicijalnoj konferenciji za planiranju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh