BiH

Usvojen Prijedlog zakona o PDV-u, delegat citirao Alana Forda

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u prvom čitanju.

Mladen Bosnic - N1

Tokom rasprave, Mladen Bosić je citirao iAlena Forda.

Prethodno se delegatima obratio Muharem Ašinović, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i rukovodilac sektora za poreze.

Ašinović je pojasnio da UIO ima problem sa postojećim prijedlogom zakona, da je teško provodiv. Istakao je da je rok za njegovo provođenje prekratak, da ga poreznici ne mogu ispoštovati i da nema dovoljno vremena za prilagođavanje softvera.

Kako je pojasnio, sa ekonomske strane, više je mišljenja da je jedna stopa PDV-a daleko efikasnija, lakše provodiva, a da se socijalne mjere trebaju provoditi provode paketima vlada. Zakon takođe odstupa i od evropskih preporuka, pojasnio je Ašinović, i naglasio da je mišljenje UIO BiH da je bolje na drugi način usmjeriti ova sredstva, u ovakvim rokovima je nemoguće donijeti pravilnik o PDV-u i njegova primjena ne bi bila moguća.

U Domu naroda danas nije bilo podrške za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku, te je vraćen na dodatno usaglašavanje. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh