BiH

Šarović o zakazivanju sjednice Doma naroda: Pritisak urodio plodom

On kaže da nema razloga da se bilo šta odgađa i da je nepohodno da se mjere kojima se pomože stanovništvu da prebrodi sve težu ekonomsku situaciju trebaju donijeti u najkraćem mogućem roku

Pritisak javnosti je urodio plodom i pozitivna je vijest da će Dom naroda Parlamenta BiH održati hitnu sjednicu 16. marta na kojoj bi se trebali razmatrati prijedlozi o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a na osnovne životne namjernice na pet odsto, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On kaže da nema razloga da se bilo šta odgađa i da je nepohodno da se mjere kojima se pomože stanovništvu da prebrodi sve težu ekonomsku situaciju trebaju donijeti u najkraćem mogućem roku.

Vjerujem da će se to desiti
Šarović jer rekao da je optimista i da vjeruje da bi Dom naroda mogao usvojiti prijedlog o smanjenju stope PDV- a koji je u Predstavnikom domu PBiH usvojen na prijedlog SDS, PDP i DNS.

– Vjerujem da će se to desiti, ali se u isto vrijeme se bojim šta će SNSD učiniti, jer su, koliko vidim svi drugi spremni da prihvate odluku o smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice na pet odsto. Trenutno ništa nije isključeno, a postoji i scenariji da se zakon o izmjeni PDV-a ne nađe na sjednici Doma naroda – istakao je Šarović.

On navodi da bez SNSD nije moguće usvojiti izmjene Zakona, i ističe da je, sa druge strane, ova stranka pod velikim pritiskom javnosti ako bude opstuisala mjere kojima se pomaže stanovništu.

Za SNSD je umjesto efekata mjera, dodaje Šarović, bitnije to od koga je došao prijedlog o smanjenu PDV-a.

– Vidimo da sada i Milorad Dodik predlaže da PDV za te namirnice bude nula posto i on ide do krajnosti samo da ne bude usvojen zakon koji je predložio SDS – kazao je Šarović i podsjetio da je prije nekoliko dana SNSD nije predlagao stopu PDV-a od nula, nego deset odsto.

Svjedoci smo, kaže on i pokušaja kupovine vremena od strane SNSD-a.

Nema veremena za odlaganje
– Javnost manje zna da je SNSD tražio 15 dana da se ovaj zakon ne stavlja na razmatranje kako bi smislili šta da rade u međuvremenu. Od njih smo čuli i prijedloge da smanjenje PDV-a prvo razmatra NSRS, a kada su prije par sedmica uputili prijedlog da on bude 10 odsto nisu pitali NSRS – istakao je Šarović.

Poručio je da nema veremena za odlaganje i političke igre i da se smanjenje akciza i PDV-a mora usvojiti u narednih par dana jer je stanovništvu neophodna pomoć.

– Nema prepreka da se to uradi i iz razloga što novca u budžetu ima dovoljno jer u ovom povećanju cijena jedino profitirala država koja ubire znatno veće prihode, jer sa povećanjem cijena raste i iznose PDV-a – poručio je Šarović. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh