BiH

POMAMA ZA BRAŠNOM, RIŽOM, ULJEM: GRAĐANI U STRAHU OD NESTAŠICE, PRAZNE SE POLICE

Sjećate li se prizora u bh. prodavnicama na početku pandemije koronavirusa?

kupovina - hayat

Police sa prehrambenim artiklima, ponajviše one sa brašnom, šećerem, uljem… naprosto su bile prazne.

Od jučer ponovo ista slika. Brojni građani iz straha od nestašice, a nakon što je eskalirala situacija u Ukrajini, pohrlili su u radnje. Kako su nam kazali u nekoliko prodavnica u Sarajevu, „nijhe bilo prijatno gledati ljude koji kupuju po nekoliko vreća brašna, ulja „na karton“, na desetine kilograma šećera“…

Pomama za brašno u ovdašnjim prodavnicama traje od jučer. Gotovo je nemoguće naći vreće od 25 kilograma. U nekoliko radnji su nam rekli da već danas očekuju nove isporuke, a zanimljivo je, kaže nam radnica jednog tržnog centra, kako kupci po radnjama traže nekoga koga poznaju kako bi ih telefonom obavijestili da je stiglo brašno i da mogu odmah kupiti kako ne bi ostali bez vreće, dvije.

Na policama su uglavnom pakovanja brašna od jednog ili dva kilograma.

„Visok“ je datum pa ovakve velike kupovine nisu nam uobičajene. Brzo su kupci sami počeli govoriti zbog čega kupuju, da se boje nestašice ili velikih poskupljenja.
Osim brašna, građani BiH uzimaju i velike količine tjestenine, riže i šećera.

Iz Vlade FBiH su kazali da će uz postojeće zalihe biti osigurano još 20 miliona KM u budžetu za tu namjenu te da nema razloga za strah.

Vlada Federacije BiH će odrediti pravce djelovanja, a mi ćemo to iznijeti na našim leđima. Naredne sedmice u Mostaru imamo tematsku sjednicu, a Federalne institucije i agencije će biti zadužene za realizaciju aktivnosti – rekao je ranije Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.
Iz kompanije „Klas“ kazali su za Hayat.ba da imaju stabilne ugovore i da uvoze pšenicu iz susjednih zemalja, a da među uvoznicima nisu Rusija i Ukrajina.

Razloga za paniku nema jer imamo dovoljne količine pšenice. Do poskupljenja u ovom trenutku neće dolaziti, a svakako da pratimo razvoj situacije na međunarodnom tržištu – rekli su nam iz „Klasa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh