BiH

Nana Fata Orlović ove godine planira hadž, evo ko će joj biti pratnja

Nada se da će je zdravlje dobro služiti kako bi obavila hodočašće.

Nana Fata Orlović - Twitter

Fata Orlović iz Konjević Polja, iz čijeg je dvorišta prije osam mjeseci izmještena ilegalno izgrađena crkva, ove godine planira obaviti petu islamsku dužnost – hadž, javlja Anadolu Agency (AA).

“Idem s kćerkom Zlatkom koja živi u Americi. Ona mi je pratilac”, kazala je nana Fata, kako je poznata u javnosti, za AA.

Nada se da će je zdravlje dobro služiti kako bi obavila hodočašće.

Ranije je kazala da će na hadž otići kada se ukloni crkva iz njenog dvorišta. I došlo je vrijeme za to.

Valja ispoštovati ono šta sam rekla
“Valja ispoštovati ono šta sam rekla. Allaha molim da sve bude lijepo i da zdravlje bude dobro”, izjavila je nana Fata koja tokom zime boravi kod kćerke u Srebreniku.

Borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena
Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh