BiH

Obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma

Građani Mostara danas su svečano obilježili 77. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dan oslobođenja Mostara - Haber.ba

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe u holu Narodnog pozorišta Mostar, nastavljeno svečanom akademijom, a okončano posjetom Partizanskom spomen groblju.

– Ovdje smo da se nadahnemo hrabrošću i odlučnošću mladih ljudi koji leže ovdje. Ne bijemo partizanske dobijene bitke. Ne borimo se protiv Draže, Ante, Hitlera ili Musolinija, već se nadahnjujemo da bismo bili naše antifašističke bitke u novom vremenu, te da bismo nove male ‘firere’ koji su ušli u sve organe vlasti od Predsjedništva do mjesne zajednice, usješno satrali. Ako ostanemo u prošlosti, na komemoracijama i sjećanju, bolje da nismo tu, rekao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Organizatori su danas uručili tri tradicionalne Februarske nagrade. Dobitnici su Fudbalski klub Velež, IC štamparija i IT kompanija Senada Šantića. Februarske plakete dobili su Alma Pelo – Zagorčić, Safet Nožić, Dijana Maksić – Šoše, Enver Zećo i Lana Pudar.

Vojna operacija oslobođenja Mostara započela je 6. februara 1945. i trajala je 11 dana. Partizanski odredi slomile su osovinsku odbranu kod Širokog Brijega, a 14. februara su ušli u Mostar. Osovinske snage su potisnute prema Sarajevu sa velikim gubicima.

Obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh