BiH

Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara

Delegacije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara zajedno sa građanima odali su počast trojici italijanskih novinara stradalih tokom rata u ovom gradu.

Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara - Haber.ba

Riječ je o Marcu Luchettiju, Dariju D’Angelu i Alessandru Otiju, sa televizije RAI, koji su poginuli dok su pravili film o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Sa konvojem humanitarne pomoći ušli su tad na istočnu obalu Mostara. Bio je dogovoren prekid vatre, međutim to nije ispoštovano. Snimajući, našli su se pod vatrom granata, a jedna od njih ih je nažalost usmrtila. S njima je bio dječak Zlatko Omanović koga su svojim tijelima zaštitili i tako mu spasili život. I Zlatko je bio prvo dijete kojem je pomogla kasnije osnovana fondacija koja nosi njihova imena, rekao je okupljenima ambasador Di Ruzza.

Napomenuo je da su novinari bili iznimno hrabri i veliki profesionalci, te da su htjeli ukazati na užase rata i bespotrebne podjele.

I gradonačelnik Kordić je u svom obraćanju istakao hrabrost italijanskih novinara i njihovu nažalost veliku žrtvu.

Tužan sam jer se ponovo prisjećamo apsurda rata i svega lošeg što se u našem gradu to desilo u tom vremenu. Rat je strašna stvar, a još strašnije je stradanje civila i djece. Težak je to gubitak i za Italiju i za nas. Divimo se njihovoj hrabrosti i žalimo zbog života. Danas šaljemo poruke ljubavi i mira, izjavio je Kordić.

Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara – Haber.ba

Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh