BiH

SBB pozvao Srbiju, Hrvatsku i Tursku da uvedu sankcije Dodiku

Povodom inicijative za održavanje sastanka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa “političkim liderima iz Bosne i Hercegovine”, SBB ističe da dijalog, regionalna saradnja i ravnopravni razgovori predstavljaju put koji ne treba napuštati.

Fahrudin Radončić - Screenshot/Hayat

Ni briga regionalnih država, kao ni Republike Turske za stanje u Bosni i Hercegovini nisu nešto što bilo koga unaprijed treba iritirati, iako se o sudbini BiH mora odlučivati jedino u institucijama naše države. Bosni i Hercegovini su potrebni prijatelji, ali i korektan diplomatsko-državnički pristup koji će biti izbalansiran i odgovoran prema BiH i, naročito, Bošnjacima, poručuju iz ove stranke.

“Naime, iz predložene inicijative proizlazi da bi Bošnjake trebao predstavljati Bakir Izetbegović, čime se najbrojniji narod svodi na etničko-vjersku grupu, a i Bosna i Hercegovina reducira na plemensko umjesto državno predstavljanje. Ukoliko dođe do ove vrste sastanaka, SBB-u čak i ne smeta da se tamo pojavi član Predsjedništva BiH, gospodin Šefik Džaferović. On, nezavisno od svog ikebana statusa u SDA, formalno može i treba prisustvovati međunarodnim sastancima, a Izetbegoviću je mjesto kući, odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH ili na sastancima stranačkih lidera”, poručuju iz SBB-a BiH.

Iz SBB-a ističu kako je posebna tema “činjenica da bi eventualnim sastankom u Ankari bile kompromitirane sankcije SAD i međunarodna izolacija prema separatistički i šovinistički nastrojenom Miloradu Dodiku. U tome Bošnjaci ne treba i ne smiju učestvovati”.

Na kraju, SBB poziva sve tri spomenute države da se pridruže uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, a ne da ga ojačavaju ovakvim inicijativama, jer će na taj način najbolje pomoći stabilizaciji prilika u BiH, ako im je to iskreni cilj. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh