BiH

Aerodrom Sarajevo: Proširenjem platforme do novih 5 parkirnih mjesta za avione

Međunarodni aerodrom Sarajevo krenuo je u novu investiciju proširenja platforme i sanacije parkirne pozicije 1 vrijednu oko 6 miliona KM, nakon koje će umjesto sadašnjih sedam aerodrom imati 11, a u kasnijoj fazi i 12 parkirnih mjesta za avione.

Aerodrom je raspisao javni poziv za prvu fazu proširenja platforme koja uključuje izgradnju četiri nova parkirna mjesta za avione te sanaciju parkirne pozicije 1.

IPSA Institut je u 2011. godini izradio projektno rješenje proširenja platforme. U periodu od 2011 do 2017. Aerodrom je radio na eksproprijaciji zemljišta i rješenju imovinsko-pravnih odnosa za ove projekte, a također je odlučio da postojeći projekat koriguje raspodijelivši radove u dvije faze.

Na površini od 18.802 metara kvadratnih uz rub rulne staze A izgradit će se četiri nova parkirna mjesta za veće avione, primjerice avione tipa Airbus A320 ili Boeing 737. Faza 2 uključivat će još jedno parkirno mjesto za isti tip aviona, a nakon završetka obje faze, aerodrom će imati 12 parkirnih mjesta za avione.

Inače, postojeća platforma ima ukupnu površinu 38.000 m2 i može primiti 7 većih aviona, odnosno do 12 aviona manjih dimenzija.

Kad je riječ o rekonstrukciji postojeće parking pozicije broj 1, ukupna površina radova rekonstrukcije je 2.493 metara kvadratnih. Planirani su opsežni radovi i na elektrici i odvodnji vode koji će pratiti izgradnju proširene platforme s četiri nova parkirna mjesta.

Ukupna vrijednost radova proširenja platforme i sancije parkinga iznosi 5,9 miliona KM bez uključenog PDV-a.

Izmjenom projekta planirano je pozicioniranje betonskog kolovoza na dijelu između centralnog kišnog kanala i bijele linije-granice parkinga za avione i ceste za motorna vozila.

To je urađeno jer se betonska kolovozna konstrukcija, zbog stalnih problema sa pojavom neravnina i kolotraga u asfaltu koji su ometali normalno parkiranje aviona i njihovu opslugu na platformi, u proteklom periodu pokazala kao dobro rješenje.

Ponude zaintresiranih izvođača na raspisani tender Aerodrom će primati do 18. januara, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh