BiH

Od 1. januara skuplje cigarete i duhan

Novom oodlukom Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine odlučio je da specifična trošarina ostaje ista u 2022. godini, dok je minimalna trošarina povećana sa 3,25 na 3,33 maraka za pakovanje cigareta od 20 komada.

Cigarete - nap.ba

Prema ranije usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna trošarina iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

– Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje – odluka je Upravnog odbora UIO.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

Prizvođači i distribudeti nemaju drugi način da spriječe gubitke nego da povećaju cijene cigareta – rekao je za RTRS Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

On je naveo da zbog šverca cigareta i duhana nisu u gubitku samo kompanije iz duhanske industrije već i zemlja koja stalno gubi prihod od akciza.

– Najveći gubitnici u ovoj priči zasigurno su potrošači jer je zbog prevelikog akciznog opterećenja došlo do rasta cijena paklice, zbog čega je većina vremenom prešla na lako dostupne nelegalne cigarete – dodao je Grabovac. prneosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh