BiH

Dramatična noć pred građanima: Raste vodostaj rijeke Bosne, izlila se i u Kaknju… Voda prodrla do kuća!

Obilne padavine u protekla 24 sata, a koje se prognoziraju i u naredna 24 sata, uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Po izvještaju “Agencije za vodno područje rijeke Save” Sarajevo trenutno se bilježi povećanje vodostaja na srednjem i donjem toku rijeke Bosne, što je rezultat oticanja sa gornjeg dijela sliva.

Na ostalim vodotocima na vodnom području rijeke Save bilježi se stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Na hidrološkoj stanici Maglaj dostignut je nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Vodostaji na hidrološkim stanicama Ilidža na Željeznici, Vodoprivreda na Miljacki, te Prača na Prači u zadnjih sedam sati, tačnije od 12.00 do 19.00 sati je u opadanju.

Na HS Ilidža vodostaj je niži za 40 cm, na HS Vodoprivreda za 50 cm, dok je na HS Prača vodostaj niži za 55 cm.

Zbog prognoziranih novih padavina tokom noći moguća su eventualna povećanja.

Sve informacije o aktuelnim vodostajima moguće je pratiti na zvaničnoj web stranici Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo: www.voda.ba.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se u noći sa 06.11. na 07.11.2021. godine.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju, AVP Sava nastavlja sredovnim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Iz Agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez, javlja Fena.

A kako javlja lokalni medij Kakanj.info, rijeka Bosna večeras se izlila u Kaknju. Poplavljeno je nekoliko naselja, a najkritičnija situacija je u naselju Doboj gdje se voda probila do kuća i imovine.

Pogledajte snimke sa lica mjesta…
https://fb.watch/95qZBT3Pvt/
https://fb.watch/95qOE8Ew4i/


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh