BiH

EUFOR: Obnovom mandata međunarodna zajednica poslala jasnu poruku

EUFOR može potvrditi da je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo produženje mandata EUFOR-a za još 12 mjeseci (UNSCRS/RES/2604(2021).

EUFOR

Ovo znači da će EUFOR i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH, navode iz EUFOR-a.

Obnovom mandata EUFOR-a međunarodna zajednica je poslala i jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija Althea ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti u BiH. EUFOR je spreman da nastavi sa obavljanjem svojih dužnosti i ispunjavanjem svih svojih zadataka u svrhu podrške sigurnom i stabilnom okruženju u skladu sa mandatom i sa stopostotnom posvećenosti BiH, njenim građanima i napretku ove zemlje na putu EU integracija. Ovo također obuhvata i podršku Master planu BiH za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, deminiranju i kolektivnoj obuci sa Oružanim snagama BiH, koje kao multietničke i osposobljene oružane snage pomažu da se vrati povjerenje građana u stabilnu i sigurnu BiH”, saopćeno je iz EUFOR-a, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh