BiH

Schmidt: Ne isključujem mogućnost da otvorim ladicu s bonskim ovlastima

Nakon što se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uslijedio je niz pitanja zastupnika.

Christian Schmidt - depo.ba

Između ostalih, pitanja Schmidtu su postavili Saša Magazinović i Predrag Kojević.

Pitanja su bila dosta slična, većinu zastupnika interesovalo je do kada Schmidt planira nijemo posmatrati ono što se dešava u NSRS i kada će početi koristiti svoje ovlasti. Upitan je da prokomentariše i reformu pravosuđa, blokadu od strane političara iz RS-a, odnosno da li je svjestan da će pravno, moralno i politički odgovarati ako situacija u BiH izmakne kontroli i eventualno ponovo dođe do ljudskih žrtava.

Za početak, rekao je da je najbitnija provedba odluka, odnosno daleko bitnija od samog donošenja odluka.

“Sve nadležnosti koje ima visoki predstavnik i dalje stoje, sve ovlasti koje imam nisu ukinute. Rekli ste, dajte mi jasan odgovor, da ili ne, obično u političkom životu nije lako reći da ili ne. Dat ću drugi odgovor. Jučer sam bio u Ustavnom sudu. Razgovarao sam s predsjednikom i drugima o njihovim odlukama. Ja sam uvjeren da Ustavni sud ima jasan odgovor kada je naprimjer u pitanju Zakon o šumama gdje se kaže da se ne smiju kršiti nadležnosti iz Ustava. Dakle, ako već postoji odluka, nije na meni da donosim odluku iznad te. Naravno, nije problem odluka, već njena provedba. Moramo sjesti i dogovorit se kako ćemo to postići. Ja radim na tome. Provođenje odluka je najvažnije.”, kaže Schmidt. prneosi “Radiosarajevo“.

O reformi pravosuđa, što ga je upitao Saša Magazinović, Schmidt kaže:

“Gospodine Magazinović, vi ste govorili o pravosudnoj reformi. Moramo doći u stanje vladavine prava. Dakle, situacija u kojoj će se uzeti u obzir svi oni koji su odgovorni, uzimajući u obzir i sudove. Želim da građani steknu povjerenje u to da se radi na onome što je njima važno. Razmotrimo to. Razmotrimo i neke, tako da kažem, skandale. Nema života bez skandala, ni u jednoj državi. Ali, razlika u tome je kako se rješavaju ti skandali. Moramo raditi na tome”, poručuje Schmidt.

O izbornom zakonu:

“Znamo da se vode razgovori oko toga kako organizovati izbore, posebno za Predsjedništvo. Danas se u ovom gradu dosta govori o tome. Mislim da bi bilo jako dobro da dođemo do zajedničkog rješenja. Ono što ja mogu isključiti je da si neću olakšati posao. Moramo se prvo dobro potruditi da se ide kroz institucije. To je ono na čemu radimo. Ja sam blago optimističan u smislu da neki predloženi zakoni neće biti usvojeni. To je zasluga onih koji su radili na tome, ja sam jedan od njih”, kaže Schmidt.

Kaže da je spreman da se obrati i u Domu naroda.

“Zašto se ne bih obratio i Domu naroda? Ja sam spreman da razgovaram i s njima”, poručio je.

O blokadi rada državnih institucija:

“Blokada je neprihvatljiva. Može se napraviti pauza da se malo provjetri mozak, ali ne kao strategija. Oni koji nisu opredjeljeni da zajedno rade, oni pokazuju slabost, a ne snagu”, kazao je Schmidt.

Na pitanje kada misli početi koristiti svoje ovlasti, kaže da ih već koristi:

“Ako me pitate ‘kada ćete koristiti svoje ovlasti’, ja bih rekao da ih već koristim. Ali, sa strane, daleko od očiju javnosti. Opet ponavljam da stvari neće biti lake. Moj prethodnik je ovdje bio dugo i dugo je trebalo da donese Zakon. Stvari treba mjeriti napretkom, ne godinama. Ovlasti su u ladici i ja ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori”, kazao je na kraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh