BiH

MUNJEVITA AKCIJA EUFOR-A NA KOPNU I U ZRAKU: VJEŽBOM POKAZALI, SPREMNI NA SVE IZAZOVE

Na Dan visokih zvanica u sklopu vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 2021“ održana je metodsko-pokazna vježba u bazi Butmir kod Sarajeva.

Eufor vježba - Hayat

Fotografije koje su objavljene na EUFOR-ovoj Facebook stranici prikazuju događaje iz EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021.

Pripadnici Multinacionalnog bataljona (MNBN) imali su vježbe u južnom dijelu BiH, a podržali su ih pripadnici domaćih agencija za provođenje zakona i Oružanih snaga BiH. Posljednjeg dana LIVEX dijela EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 pripadnici Multinacionalnog bataljona suočili su se sa scenarijom kontrole nereda. Nakon toga, su se vratili u kamp Butmir na Dan visokih zvanica i ceremoniju zatvaranja vježbe – saopćeno je na Facebooku.

Događaju su prisustovali predstavnici državnih institucija i ambasada, a metodsko-pokaznom vježbom su demonstrirane sposobnosti EUFOR-a na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Višenacionalnog bataljona.

Ukazujući na uspješnu transformaciju BiH iz zemlje koja prima sigurnosnu podršku do zemlje koja pruža tu podršku u svijetu, zamjenik generalnog sekretara evropskih službi za vanjsko djelovanje za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize Charles Fries je kazao da se operacija nastavlja i da će EU naredne godine dodatno podržati Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH. prenosi Hayat“.

On je dodao da je još jedna poruka koju donosi iz Brisela u Sarajevo ustvari poruka angažmana i solidarnosti sa BiH te dodao da je Evropska unija tu da pomogne..

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je da Evropska unija nastavlja ulagati u oblast sigurnosti u BiH te poručio da će EU učiniti sve da EUFOR-ova misija bude uspješna i ostvari ciljeve u budućnosti.

Vježba je ponovo okupila bh. agencije za provođenje zakona, Oružane snage BiH i EUFOR s ciljem provjere planova za vanredne situacije, kao i sposobnosti.

Tokom vježbe izvršena je provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh