BiH

Cvijanović donijela ukaz: Inzkova odluka od sutra ne važi u RS-u?

Od sutra u RS-u navodno neće važiti izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Željka Cvijanović - banjalukain

Bivši visoki predstavnik je pred kraj mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine”, navedeno je, pak, u ukazu Željke Cvijanović.

U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primjenjivati na teritoriji RS-a”.

U članu 2 piše da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika”, a u članu 3 se precizira da će “zakon stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku”.

Osim ovog ukaza, predsjednica RS je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona RS-a u kojem se zabranjuje omalovažavanje RS-a.

“Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju RS-u, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine”, piše u zakonu.

Ako je ovo djelo izvršeno “na način da se RS označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u tekstu novog zakona.

Takođe se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, biće kažnjena zatvorom od dvije do deset godina, piše Srpskainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh