BiH

Mini-hidrocentrale na Doljanci rade bez okolinske dozvole

Udruženje “Za Doljanku“, čije se članstvo bori za spas istoimene rijeke u Općini Jablanica, odnosno protiv izgradnje mini hidrocentrala na istoj, ukazalo je jučer na nove propuste i nepravilnosti u režiji nadležnih agencija i ministarstava.

Naza Spahić - Haber.ba

Tvrde da su pomenuti dozvolili izgradnju objekata prije nekoliko godina, a da za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti. Podsjetili su i da je FERK izdao dozvolu za izgradnju dvije mini-hidrocentrale podnosiocu zahtjeva “Eko-rad“ Jablanica, te da je nedavno sud u Sarajevu ništavom proglasio okolinsku dozvolu za izgradnju istih.

Skoro tri godine nakon pokretanja spora, Udruženje je nedavno dobilo sudsko rješenje kojim je utužena okolinska dozvola za mini-hidrocentrale na Doljanci, a kompletan postupak vraćen na početak. Ipak, mini-hidrocentrale i dalje rade.

– Prema odluci suda – okolinska dozvola kao da nije ni postojala, tako da sada ta postrojenja na Doljanci rade bez dozvola. Sud je utvrdio kršenja na koja smo ranije ukazivali FERK-u i ostalim institucijama. Na kasnijem sastanku smo od FERK-a tražili oduzimanje dozvole za rad i stavljanje van snage rješenja kojim je izdana dozvola za rad. Dobili smo samo odgovor, iako to nije u skladu sa zakonima. Nije postupljeno u skladu sa Pravilnikom o javnim raspravama, niti je o tome obaviješten upravo FERK, a bio je obavezan. Imatelj dozvole je doveo FERK u zabludu i to je dokazano presudom. Također, nikakvi dalji rokovi nisu navedeni, navela je predsjednica Udruženja Naza Spahić.

Aktivisti su se nedavno sastali i s predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

– Oni su nam kazali su nam da su postupili po nalogu Suda, te su od investitora zatražili očitovanje. Navodno su obaviješteni da se neće ponoviti postupak. Ono što je poražavajuće je to što Ministarstvo okoliša nije utvrdilo rok u kojem se mora dostaviti dokumentacija i podnijeti novi zahtjevi. Izbjegavanje rokova je ponovno pogodovanje investitorima kako bi ova postrojenja dalje radila u nedogled. Nažalost, bez valjane dokumentacije, konstatirala je Spahić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh