BiH

Turković sa Brammertzom: “Procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas telefonski sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom.

Razgovaralo se, između ostalog, o saradnji Bosne i Hercegovine sa MMKS, pitanjima regionalne saradnje u procesiranju ratnih zločina i o hapšenju bh. državljanina Edina Vranja u Srbiji, te o slučajevima „Mujanović“ i „Osmanović“.

Posebno je naglašena važnost aktivne saradnje tužilaštava dvije države.

Ministrica Turković je tokom sastanka ukazala na činjenicu da Republika Srbija ne poštuje potpisani Protokol o saradnji koji su 2013. godine potpisala tužilaštva dvije zemlje, a koji definira blagovremenu razmjenu informacija o istragama i optužnicama.

Također, ministrica Turković je istakla da je pitanje procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira te da ovakvo postupanje Srbije direktno krši predmetni Protokol, ali i druge propise međunarodnog prava i atakuje na suverenitet Bosne i Hercegovine, regionalnu saradnju i prava i slobodu kretanja bh. državljana.

Istovremeno, kako je navela, vlasti Srbije odbijaju izručiti Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid, ili se protiv njih vode krivični postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače ili Milomira Savičića. Bilo je govora i o provođenju Revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh