BiH

Mostarski speleolozi spustili se u jednu od najdubljih jama u BiH

Speleolozi međunarodne speleološke istraživačke ekspedicije spustili su se u četvrtak poslijepodne u jamu Mala Dželalija na Raškoj Gori kod Mostara.

Mala Dželalija/Raška Gora - Hercegovina.info/

Jama Mala Dželalija locirana je u junu 2020. godine, a u nju su prvi ušli speleolozi iz Mostara i Karlovca.

Pokazalo se kako se radi o iznimnom speleo objektu čija je ulazna vertikala duboka 400 metara, no jama je tada samo djelomično istražena.

Cilj je ovogodišnje ekspedicije, koja će trajati nekoliko dana, izrada prvog speleo nacrta jame te provjera registriranih šupljina i tragova vodenih tokova. Planirano je da speleolozi u jami provedu nekoliko dana.

Ekspediciju organizira Speleološko društvo Herceg iz Mostara, a u njoj sudjeluje 9 speleologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Otkriće jame Mala Dželalija i ova ekspedicija nastavak su višegodišnjih aktivnosti SD Herceg na sustavnom otkrivanju i obilježavanju speleo objekata na području Raške Gore, priopćili su iz SD Herceg Mostar, a prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh