BiH

Tužilaštvo BiH zvanično zatražilo postupanje protiv hrvatskih ratnih komandanata

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante, prenosi Hina

Zoran Milanoviić - N1

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je u subotu primitak međunarodne zamolnice tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata, a odluke o daljnjem postupanju donijet će Državno odvjetništvo, te o svemu izvijestiti javnost.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je međunarodnu zamolnicu tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog odvjetništva RH”, kazao je državni sekeratar ministarstva Josip Salapić. prenosi “Fokus“.

Kako saznaje NovaTV, riječ o zamolnici za preuzimanjem krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za krivična djela ratnog zločina.

“Tamo postoje pokušaji da se Hrvate izgura iz pozicije konstitutivnog i jednakopravnog naroda različite su ideje i načini kako se to pokušava učiniti, a zadaća RH i ustavna obveza, a i naša moralna obaveza da pomognemo Hrvatima u BiH”, komentirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Salapić je dodao da će ministarstvo predmete ovih dana proslijediti Državnom odvjetništvu, koje će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti šta će s tim predmetima.

“Vjerujemo da će ovih dana Državno odvjetništvo sukladno zakonu izvijestiti javnost o čemu se konkretno radi”, poručio je Salapić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh