BiH

Potvrđeno iz Bijele kuće: SAD će dio od 55 miliona doza vakcina dodijeliti i BiH

Kako je pojašnjeno, riječ je o dozama koje se predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obavezao dodijeliti do kraja juna u službu globalnog okončanja pandemije

Vakacina - Ilustracija / N1

Iz Bijele kuće je saopćeno da će SAD dio od 55 miliona vakcina protiv koronavirusa donirati i Bosni i Hercegovini.

Oko 41 milion će biti podijeljen kroz COVAX mehanizam od čega 14 miliona ide za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i 10 miliona za Afriku.

Preostalih 14 miliona će biti podijeljeni “regionalnim prioritetima i drugim primaocima” gdje je i BiH.

Kako je pojašnjeno, riječ je o dozama koje se predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obvezao dodijeliti do kraja juna u službu globalnog okončanja pandemije.

– Dio tog plana je doniranje vakcina iz naše domaće zalihe, a predsjednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodijeljene do kraja juna. Ranije ovog mjeseca, Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina – naveli su iz Bijele kuće.

Iz Bijele kuće navode da je dijeljenje miliona američkih vakcina s drugim zemljama znak velike posvećenosti Vlade SAD.

– Kretat ćemo se što je brže moguće, poštujući regulatorne i zakonske zahtjeve SAD i zemlje domaćina, kako bismo olakšali siguran i siguran transport vakcina preko međunarodnih granica. Za to će trebati vremena, ali predsjednik je naložio administraciji da koristi sve poluge američke vlade kako bi zaštitila pojedince od ovog virusa što je brže moguće. Određene vakcine i količine određivat će se i dijeliti dok uprava bude radila kroz logističke, regulatorne i druge parametre specifične za svaku regiju i zemlju – navode iz Bijele kuće.

Osim BiH, među zemljama koje će podijeliti otprilike 14 miliona doza vakcina su Kolumbija, Argentina, Haiti, druge zemlje CARICOM-a, Dominikanska Republika, Kostarika, Panama, Afganistan, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Južna Afrika, Nigerija, Kenija, Gana, Kabo Verde, Egipat, Jordan, Irak, Jemen, Tunis, Oman, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, Kosovo, Gruzija i Moldavija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh