BiH

Benjamina Karić u Pragu: Saradnja počiva na historijskim i prijateljskim vezama

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, za svoju prvu zvaničnu posjetu odabrala je Prag, prijestolnicu Češke Republike.

Benjamina Kariić - Facebook

“Moja prva službena posjeta češkoj prijestolnici bila je prilika za ugodan razgovor sa gradonačelnikom dr. Zdeněk Hřibom o saradnji glavnih gradova u različitim oblastima, te otvorenje izložbe o djelima vrsnog češkog graditelja i projektanta, Karla Paržika”, napisala je Karić na svom Facebooku.

Ona je dodala da Saradnja Sarajeva i Praga počiva na historijskim vezama, a navela je još da je Karlo Paržik Sarajevu i Pragu podario mnogo impozantnih građevina i arhitektonskih dragulja koji su zajedničko dobro građana.

Karić je iskoristila priliku da se sastane i sa Martinom Mlinarević, ambasadoricom Bosne i Hercegovine u Češkoj.

“Sarajevo će ovu sedmicu biti predstavljeno u Pragu i Češkoj Republici na poseban način. Naime, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj, i udruženja Lastavica, katedra za arhitekturu ČVUT Prag pripremila je izložbu o najimpoznatnijim djelima proslavljenog češkog arhitekta Karela Paržika koji je najveći obol svog rada i karijere ostavio u našem glavnom gradu, projektirajući neke od najznačajnijih građevina, uključujući Zemaljski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište, sinagogu, crkvu.sv Josipa, prvi projekat Vijećnice, zgradu Predsjedništva, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge. Karel Paržik pokopan je u Sarajevu, a na njegovu grobu stoji epitaf “Čeh rodom, Sarajlija izborom”, što je i naziv ove izložbe, napisala je ranije Mlinarević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh