BiH

Američki analitičar i profesor Danijel Server: Neće se promijeniti stanje u BiH

Zločinac je dobio ono što je i zaslužio, ali presuda dolazi vrlo kasno, kaže Server

Potvrđivanje prvostepene presude zločincu Ratku Mladiću bilo je očekivano, kazao je to za „Avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki analitičar i profesor na Univerzitetu „Johns Hopkins“.

Vrlo kasno
– Iako je zločinac Mladić dobio ono što je i zaslužio, u ovom trenutku mora se istaći da presuda na određeni način dolazi vrlo kasno – istakao je Server.

Dodaje da je prošlo mnogo vremena i od počinjenih zločina širom BiH, genocida u Srebrenici i teroriziranja civilnog stanovništva.

– Nažalost, ovakva i konačna presuda dolazi 25 godina nakon svega što se dogodilo u Bosni i Hercegovini – rekao je Server.

Prema njegovim riječima, moderna pravda nije brza, ali je barem dostižna.

Na pitanje može li ovakva konačna presuda na bilo koji način utjecati na odnose unutar BiH, Server kategorično odgovara odrično.

Status RS
– Teško je govoriti o pitanjima organizacije BiH i statusa RS unutar BiH, ali mislim da presuda neće ništa pogoršati – kazao je Server.

Ističe da, i pored činjenice da je jasno da je RS genocidna tvorevina, njen status u BiH neće se promijeniti ni nakon presude Mladiću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh