BiH

Mostarci se prisjetili početka hrvatske agresije i obilježili Dan Evrope

Dan pobjede nad fažizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a i HV-a na Mostar, danas se obilježavaju u ovom gradu.

Mostarci se prisjetili početka hrvatske agresije i obilježili Dan Evrope - Haber.ba

Delegacije su položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar.

Naša poruka glasi: “Sve za domovinu!“, ili “Bosnu i Hercegovinu – nizašto ne damo“. Ovo govorim u kontekstu nekih papira kojih ima li nema. Poručujem da ne želimo rat, ali od njega ne bježimo i nikad nećemo bježati. Mirnog razlaza Bosne i Hercegovine – nema. Nijedan susjed na uštrb Bosne i Hercegovine neće postati veliki. Oni koji zagovaraju nekakve mirne razlaze svjesni su da se Bosna i Hercegovina mirno ne može podijeliti, izjavio je predsjednik Udruženja Zlatni ljiljani, Aljo Bošnjaković.

Organizatori današnje manifestacije bili su UABNOR, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Udruženje “Zlatni ljiljani“ i Udruženje logoraša “Mostar“. Podsjećamo, 9. maja 1993. počela je brutalna agresija HVO-a i HV-a na Mostar tokom koje je grad doživio orgomna razaranja. Brojni punoljetni Mostarci i Mostarke završili su u zloglasnim logorima gdje su mučeni i ubijani. Tokom agresije srušen je i Stari most – najvrijedniji spomenik kulture u Bosni i Hercegovini.

Mostarci se prisjetili početka hrvatske agresije i obilježili Dan Evrope – Haber.ba

Mostarci se prisjetili početka hrvatske agresije i obilježili Dan Evrope – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh