BiH

Eric Nelson: “Svjesni smo poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH”

Nelson je istakao da je za medijske profesionalce posao postao još teži tokom pandemije.

Eric Nelson - Vijesti.ba

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson (Eric) uputio je čestitku novinarima povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija te izrazio poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi informirali sve građane.

Novinari su istinski javni službenici, a njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti da daju podršku slobodi medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha – poručio je ambasador.

Nelson je istakao da je za medijske profesionalce posao postao još teži tokom pandemije.

Porodicama i prijateljima onih među njima koji su izgubili živote tokom pandemije izražavam iskreno saučešće. Uloga medijskih profesionalaca još je važnija u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa izazovima bez presedana. Svi zajedno jedva čekamo dan kada će se situacija stabilizirati i kada ćemo se vratiti normalnom životu – naglasio je.

Ambasador je poručio da su njegov tim i on potpuno svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informirali te da pažljivo prate.

Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u BiH. Albert Camus je kazao da slobodni mediji, naravno, mogu biti dobri ili loši, ali da je sigurno da će, bez slobode, uvijek biti samo loši. Na ovaj Svjetski dan slobode medija, želim svim medijskim profesionalcima u BiH da i dalje budu snažni i hrabri dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu – poručio je Nelson na Twitter profilu Ambasade SAD u BiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh