BiH

Vakcina i u Hercegovini, uskoro cijepljenje

U Hercegovačko-neretvanski kanton pristiglo je 550 vakcina protiv COVID-a 19 koje je ranije donirala Srbija, a njihova distribucija već je započela.

Nermin Avdić - PR / Haber.ba

Danas se vrši u Mostaru, a sutra će pristići u ostale općine i gradove ovog kantona. Prioritet su COVID bolnice, pa ostale zdravstvene ustanove, te starački domovi ukoliko bude mogućnosti. Direktor Zavoda za javno zdravstvo doktor Nermin Avdić rekao je da je danas održan sastanak svih nadležnih, nakon što su u javnost procurili video snimci sa zabava u mostarskim klubovima u kojima su se u potpunosti kršile mjere, kao i zbog same distribucije cjepiva.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana sve zdravstvene ustanove će dobiti onoliko vakcina koliko im može pripasti. Od agencija smo dobili odobrenje da se krene sa cijepljenjem, rekao je.

Vakcina, tvrdi, nije sporna, a sporno je bilo tek to hoće li stići i drugi kontigent kako bi se izvršila revakcinacija. Vlada Srbije jučer je dala garanciju da će uskoro stići i novih 5.000 vakcina, a i predstavnik Astra Zenece je obećao da problema ove vrste neće biti.

Hercegovačko-neretvanski kanton inače bilježi veliki skok broja zaraženih COVID-om 19. Avdić je potvrdio da smo praktično u trećem valu pandemije, koji će ukoliko se ne promijeni svijest kod građana, dodatno opteretiti i onako opterećeni zdravstveni sistem u kantonu. Jučer je u bolnice je zbrinuto 12 pacijenata, a doktor Avdić se nada da se uz pridržavanje mjera i preporuka ipak neće ponoviti oktobar i novembar. U protivnom, važeće mjere će se pooštriti, te će doći do zatvaranja objekata i prelaska na online nastavu u školama. Policija i nadležne inspekcije obećali su da će raditi na provođenju mjera koje su na snazi, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh