BiH

Šta znači odluka premijera Forte i šta će raditi u Kantonu Sarajevo za vikend

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, zatvaramo Kanton Sarajevo – od petka u 20 sati do ponedeljka u 6 sati ujutro, potvrdio je danas kantonalni premijer Edin Forto.

Edin Forto -pixsel

Šta znači ova odluka premijera Forte?
Kako smo uspjeli saznati, građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Radit će apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe.

On je pojasnio da će raditi i javni prijevoz.

“Nastavit ćemo sprovoditi mjera tokom radne sedmice. Od petka u 20 sati uvečer zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedjeljak. Bit će zatvoreni svi, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prijevoz. Bit će omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom”, pojasnio je Forto.

“Ovo je suštinski naša reakcija na novo stanje u Kantonu Sarajevo”, podvukao je Forto.

On je dodao da će Vlada Kantona Sarajevo u narednim satima sve ostalo pojasniti

Premijer Kantona Sarajevo je u obraćanju javnosti na Twitteru objasnio i razloge uvođenja ovakve mjere.

“Prvo – novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji i brže razvija teške kliničke slike. Kapaciteti bolnica su popunjeni i ako se ovakav rast nastavi, zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one s lakšom kliničkom slikom”, naglasio je Forto.

Podsjetimo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo urađeno je 1.294 testova na koronavirus, a deevet osoba je preminulo od posljedjica ovog virusa. prenosi “Radiosarajevo“.

Veliki broj zaraženih
Takav broj je konstatantan u zadnjih nekoliko dana, a premijer Forto je ovu odluku najavljivao krajem prtošle sedmice.

Prema posljednjim podacima u Kantonu Sarajevo je hospitalizirano je 429 osoba. Od toga na KCUS 309, a u Opću bolnicu 120 osobe.

Trenutno je na respirator priključeno 11 osoba, dok je iz hospitalizacije otpušteno 25 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh