BiH

IZMIJENJEN PRAVILNIK KOJI NIJE DOZVOLJAVAO KUPANJE U BURKINIJU

Nakon jučerašnjeg teksta BIRN-a BiH, Upravni odbor Kulturno sportskog centra Vogošća, na hitnoj sjednici izmijenio je Pravilnik o načinu korištenja bazena i dozvolio kupanje u burkiniju.

Burkini - Thebulletin.be

BIRN BiH je pisao o kršenju prava djevojčica koje zbog zabrane nisu bile u mogućnosti prisustvovati obaveznim časovima plivanja niti se učlaniti u školu plivanja.

Za BIRN je predsjednica plivačkog kluba ‘Adapto’ izjavila da se obraćala direktoru Sportskog centra. On je prema njenim riječima objasnio da član 45. Pravilnika propisuje način oblačenja u bazenu kao zakonsku odredbu kupališta kojima upravljaju javne ustanove. U ovom članu je između ostalog navedeno da se kupač ne smije kupati u neprimjerenom kupaćem kostimu.

OČITO KRŠENJE PRAVA

Na upit Balkanske istraživačke mreže, Advokat Haris Seferović u ovoj zabrani vidi jasno kršenje prava na obrazovanje, slobodu misli, savjesti i vjere te da ovim Pravilnikom dolazi do umanjenja šanse da pokrivene djevojčice pohađaju školu plivanja, što bi u konačnici moglo dovesti do njihovog odbacivanja od strane društva i stigmatizacije.

– Ako uzimamo u obzir kako takvu odjeću “većinom” koriste malodobna djeca muslimanske vjeroispovijesti, radi se o očitoj diskriminaciji na temelju iste jer je protivna principima jednakosti prvenstveno u obrazovanju – objašnjava Seferović.

Kako je saopćeno iz JU KSC Vogošća, Upravni odbor je odmah po saznanju za nesporazum, na hitnoj vanrednoj sjednici koja je održana na prijedlog menadžmenta ustanove, donio izmjenu Pravilnika o kućnom redu i načinu korištenja objekta bazena, čime je definisana sportska odjeća za pokrivene žene i djevojčice, te je riješen nesporazum na obostrano zadovoljstvo.

ZAGARANTOVANOST PRAVA

Nakon inicijative građana i građanki i podrške medija, ova odredba u Pravilniku je izmijenjena isti dan. Pravo na slobodu vjere i uvjerenja je zagarantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a štiti ga i Ustav Bosne i Hercegovine, te Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. U slučaju Bosne i Hercegovine, Evropska konvencija nije samo jedan u nizu međunarodnih ugovora iz kojeg proizilaze izvjesne obaveze za države-potpisnice, već jedan od najvažnijih ustavnih principa.

Kako u BiH, tako i u Evropi, postoje brojni primjeri institucija i ustanova, gdje su se uvjeti prilagodili potrebama žena sa mahramom koje slijede određeni kodeks oblačenja iz vjerskog uvjerenja i time obezbijedili uživanje prava na slobodu vjere i uvjerenja, time obezbjeđujući jednakopravnost.

Inicijativa PRVI pozdravlja ovu odluku i podržava sve napore da se obezbijedi veći nivo poštivanja prava na slobodu vjere i uvjerenja. Raduje nas da svjedočimo pozitivnim primjerima građanskog aktivizma koji uz podršku medija i šire javnosti mogu rezultirati velikim postignućima na polju zaštite ljudskih prava u BiH.

Inicijativu PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije) osnovao je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla 2017. godine, a čine je aktivisti i aktivistice u oblasti ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i uvjerenja. Inicijativa se bavi sistemskim pristupom rješavanju problema ugroženosti prava na slobodu vjere ili uvjerenja, diskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja te razbijanjem straha, mržnje i predrasuda prema vjerskim skupinama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh