BiH

U Covid odjeljenju Opće bolnice: Kapaciteti pretrpani, ljekari ne gledaju na sat i kraj smjene

Tri para rukavica, ljekarska uniforma, a preko specijalno odijelo, dva para natikača, zaštitne naočale ili vizir ispod kojeg prvo se moraju staviti dvije maske

Opet se povećava broj zaraženih u našoj zemlji. Ni Kanton Sarajevo nije izuzetak.

Ekipa “Avaza” danas je obišla dva izolatorija i trijažni odjel Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Kapaciteti su pretrpani, dok većina pacijenata nosi maske s kisikom.

Strpljenje i znanje
Glavni medicinski tehničar Covid odjela Mahir Pekić bio je naš domaćin te, naoružan strpljenjem i znanjem, proveo nas je kroz sve odjele.

Prva stanica bila je svlačionica gdje smo obukli specijalno zaštitno odijelo. Tri para rukavica, ljekarska uniforma, a preko specijalno odijelo, dva para natikača, zaštitne naočale ili vizir ispod kojeg prvo se moraju staviti dvije maske. Oko članaka se rukavice lijepe za odijelo kako bi se spriječila svaka mogućnost da virus uđe ispod.

Ako vam zvuči kao dodatni teret, probajte još disati. A ljekari i medicinsko osoblje dnevno rade minimalno po šest sati u tome. Rijetko ko od njih odradi smjenu i ode kući. Prekovremeno se od njih ne zahtjeva, ali, kako kažu, to je njihov posao i na sat se ne može gledati. Zna se desiti da rade po 12 sati, čak i duže,piše Avaz.

Ne bih bila živa
– Da mi nije vas ovdje, ne bih bila živa. Meni je lijepo ovdje, hvala Bogu – govori jedna pacijentkinja u poodmaklim godinama.

Ljekari i drugo osoblje idu skoro od kreveta do kreveta i pričaju s ljudima, dok im istovremeno mjere temperaturu ili otkucaje srca. Dodaju im stvari, donose vodu, prenose pozdrave od porodica.

Istinski heroji u vrijeme pošasti kakva je pandemija koronavirusa.

Pogledajte video.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh