BiH

Kordić: Hvala svima, napravimo Mostar gradom kojim ćemo se hvaliti

Doktor Mario Kordić (HDZ BiH), dosadašnji direktor Doma zdravlja Mostar novi je gradonačelnik Mostara, odlučilo je danas tajnim glasanjem Gradsko vijeće na sjednici, kojoj je prisustvovalo svih 35 vijećnika. Nakon dva kruga glasanja u kojima se nije izabrao prvi čovjek grada na Neretvi, Kordić je pobijedio u trećem krugu kolegu Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar). Kordić je dobio povjerenje ukupno 17 vijećnika, dok je Guzina podržalo 16 vijećnika. Dva listića nisu ispravno popunjena. Nakon što je podnio ostavku u Gradskom vijeću, te položio zakletvu kao novi gradonačelnik, doktor Mario Kordić zahvalio je svim vijećnicima, prije svih protukandidatu, doktoru Guzinu.

– Ovaj derbi nema gubitnika. Dobitnici su Grad Mostar i svi mi ovdje. Upoznali smo se, družili, promovisali demokratiju i napravili dobru kampanju. Bilo je čudnih stvari na početku rada Vijeća, ali se sve to zaboravi jer je bilo u žaru borbe. Od danas radimo zajedno i budimo kao jedno. Funkcija gradonačelnika u Mostaru je ustvari prvi među jednakima. Velika čast i odgovornost za mene. Mogu obećati da ću svo znanje, kapacitet i energiju uložiti za dobrobit grada. Nadam se da ćemo se moći hvaliti gradom koji imamo. Potencijal je ogroman, a mi okrenimo jedra niz vjetar i stignimo sredine koje su ispred nas. Zajedno napravimo finu priču koja počinje danas, rekao je.
Prethodno je na saradnji svima u Gradskoj upravi zahvalio odlazeći gradonačelnik Ljubo Bešlić, dok je prvi Kordiću čestitao doktor Guzin, kazavši da su čestitke iz srca, te da vjeruje da će uz mnogo mudrosti i znanja Kordić biti dobar gradonačelnik. Rekao je i da je njihova utrka bila pravi derbi, te da u svakom derbiju neko ipak mora izgubiti.

Ivan Zelenika je podnio ostavku na mjestu predsjedavajućeg Vijeća, a njega će naslijediti Salem Marić (Klub Bošnjaka). Rotacija je učinjena da bi se zadovoljile sve odredbe Statuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh