BiH

Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara!

Doktor Mario Kordić (HDZ BiH) sa 17 glasova vijećnika u Gradskom vijeću Mostara izabran je za novog gradonačelnika ovog grada.

On je u utrci za gradonačelnika porazio Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar koji je osvojio 16 glasova. Dva listića su bila nevažeća.

Prethodno je u drugom krugu Kordić osvojio 17, a Guzin 14 glasova, uz četiri nevažeća listića. Kordića su na ovu funkciju vjerovatno pogurali glasovi HDZ-a BiH, HRS-a i Koalicije “Ostajte ovdje“.

On će na funkciji gradonačelnika naslijediti kolegu iz HDZ-a Ljubu Bešlića koji je Mostarom vladao od 2004. godine.

Izbori u ovom gradu održani su 20. decembra, nakon 12 godina suspenzije demokratije zbog dokazane nejednakosti u vrijednosti glasa.

Izborom Kordića dolazi i do promjene na čelu Gradskog vijeća, pa će dosadašnjeg predsjednika Ivana Zeleniku (Klub Hrvata) zamijeniti Salem Marić (Klub Bošnjaka), kako bi se ispoštovala odredba Statuta koja kaže da predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti osobe iz reda istog naroda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh