BiH

Misterija nadomak Sarajeva: Otkriven još jedan tajni Titov tunel – Evo gdje vodi!

Tuneli na Stojčevcu kod Sarajeva koji datiraju iz Titovog perioda i zadiru duboko u planinu Igman, a namijenjeni su bili kao atomsko sklonište, samo su neke od zanimljivosti koje su istovremeno obavijene velom misterije i tajne.

Tajni Titov tunel - Screenshot

Ekipa Faktora je posjetila tunele na Stojčevcu o kojima niko već decenijama ne vodi računa i koji su puni smeća i drugog otpada.

Teško je bilo naći i adekvatnog sagovornika, ali su ipak uspjeli na ovu temu razgovarati s jednim od ugostiteljskih radnika koji je dugo godina radio u turističkom kompleksu u sklopu kojeg je bila i Titova vila.

Kada su u pitanju tuneli na Stojčevcu, iako sam godinama radio u kompleksu, i za mene su oni bila velika misterija i tajna. To se strogo čuvalo i niko nije imao pristupa osim pripadnika JNA sa posebnim odobrenjem. U njih nisu mogli ulaziti ni predstavnici Općine Ilidža na čijem teritoriju se nalazi. Na njima su uvijek bili veliki katanci i lanci i strogo su čuvani.

Prvi put u tunelu koji je predviđen kao veliko atomsko skolonište sam bio početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naime, nakon što su na tom području pale prve granate, stigla je jedinica UNPROFOR-a koja je presjekla lance i katance i u atomskom skloništu su imali zaštitu – prisjeća se za Faktor Ilidžanac A.Dž. uz uvjet da ne bude otkriven njegov identitet.

Stojčevac je nekada bio jedno od najomiljenijih izletišta Sarajlija. Tu se nalazila nekada luksuzna vila u kojoj su boravili zvaničnici bivše Jugoslavije, a koju i dan-danas svi zovu Titova. U njoj je Tito boravio sa suprugom Jovankom, koliko znam, samo dva puta. Titova vila sastojala se od nekoliko objekata – glavne zgrade u kojoj su boravili gosti, te tri objekta u kojima je bila smještena kuhinja, osoblje za održavanje vile i osiguranje. Na izletištu oko vile u početku su mogli uživati samo visoki funkcioneri, a kasnije i svi ostali. U restoranu su prije agresije na BiH pravljene i svadbe…

Sada je sve to prošlost. Ovo mjesto sada je kao iz horor filmova. Niko više ne vodi računa i velika je šteta da ovakva prirodna ljepota i turistički kompleks propada – naglašava sagovornik.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh