BiH

PROF. DR. IZETBEGOVIĆ: ONE KOJI SE PROTIVE VAKCINI UVELA BIH U INTENZIVNU NJEGU DA VIDE ŠTA ZNAČI KORONA

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sinoć je u Vijestima u 7 Hayat TV-a, kazala kako je spremna da se javno vakciniše kako bi pokazala građanstvu koliko je važna vakcinacija.

dr. Sebija Izetbegović - Fena.ba

Ogroman broj uposlenika Kliničkog centra bit će vakcinisati. Napravili smo već ankete. Uglavnom svi su se prijavili. Oni koji se nisu prijavili, uglavnom imaju kontraindikacije i mi ćemo se ponašati prema tome. U djetinjstvu sam redovno vakcinisana i moja kćerka je redovno vakcinisana, tako da smatram da treba ispoštovati sve propisane postulate imunizacije u svakom pogledu – kazala nam je prof. dr. Izetbegović.
Naglasila je kako je antivakcinalni lobi je relativno jak.

Najveći broj je onih koji glase: „ne žele biti pokusni kunić“. Voljela bih takve ljude uvesti u intenzivnu njegu da vide šta znači teško razvijena slika kovid bolesti i mislim da bi odmah odustali od takvih komentara. U svakom slučaju mislim da će vremenom i oni pozitivno reagovati, kada vide da vakcina funkcioniše. Nadamo se da nećemo imati neke velike nus pojave, ali smo i za takve slučajeve napravili naše urgentne timove – naglašava generalna direktorica KCUS-a.
Svi se trebaju vakcinisati u određenom vremenskom periodu, s tim što bismo svakako trebali prepustiti prioritet onima koji nisu imali kovid 19 infekciju i koji nemaju razvijena antitijela. Tako se ustvari prave prioriteti, zna se koje se dobne skupine vakcinišu prve, zdravstveni radnici, oni koji se nalaze na prvoj liniji odbrane. Izrael je zemlja koja je najuspješnije obavila proces vakcinacije dosad i već pripremaju vakcinisanje mlađih od 16 godina. Mi ćemo gledati kako se odvija to u drugim zemljama i postupat ćemo tako – nastavlja Izetbegović.

Naglasila je kako su u KCUS-u generalno odgovorili dosta dobro na pandemiju.

Za nas je godišnjica bila 31. januara jer smo tad forimirali Krizni štab i od tog momenta smo bili u vanrednom stanju, napravili smo izolatorij u Podhrastovima, premjestili respiratore, omogućili dotok kiseoniku. Klinički centar je zaista junački podnio tu borbu, Opća bolnica je možda prije dva mjeseca počela da radi s takvim, kovid pacijentima, a dom zdravlja se borio na način koji je mogao, također Hitna pomoć je prevozila te pacijente. Sve u svemu KCUS se junački borio s pandemijom i nastavit ćemo tako. Ogroman broj uposlenika je bio zaražen, jedna od naših važnih doktorica još se bori i na bolovanju je. Nadamo se da će biti dobro – govorila je za Hayat prof. dr. Sebija Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh