BiH

EU daje BIH kredit u iznosu 250 milijuna eura

Nakon što je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Europske unije (EU) i BiH o dodjeli 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći, danas je na ovaj dokument svoj potpis stavio i europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

S obzirom na to da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajam za makrofinancijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora nakon čega će sredstva biti operativna. Budući je riječ o pomoći za više razine vlasti, čiji su predstavnici sudjelovatli u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimatelja, potpisnik je guverner Senad Softić. Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

– Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH – objasnio je Bevanda. Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja. Ovim Memorandumom u skladu sa prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem EU-a BiH stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura u obliku zajma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh