BiH

Ovo su prioriteti Christiana Schmidta na čelu OHR-a!

Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini umjesto Austrijanca Valentina Inzka, piše njemački dnevnik “Tagesszeitung”, koji otkriva i političke prioritete novog šefa OHR-a.

Njemački dnevnik piše da bi i Rusija mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara iz CSU-a Christiana Schmidta te da su, prema TAZ-ovim informacijama iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena Vlada uspjeli integrirati Rusiju u novu strategiju međunarodne zajendice u BiH.

Schmidt je, piše TAZ, bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini.

“Vijeće za implementaciju mira (PIC) mora ga izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije”, konstatira TAZ.

“Tageszeitung” piše da promjena šefa OHR-a “ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema BiH”.

“Njemačka, nova administracija SAD-a i Bruxelles žele, iznad svega, zemlju osloboditi njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU”, navodi TAZ, što, zapravo, znači promjenu Ustava BiH.

Njemački listi dalje navodi da “BiH treba temeljito reformirati te da su aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već dali smjernice za buduće djelovanje”,piše Slobodnabosna

Osim reforme Ustava, kao nulte prioritete novog šefa OHR-a, TAZ navodi tri tačke:

– Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku.

– Pravosudni sistem mora biti temeljno reformiran.

– Ratni zločini se više ne bi trebali veličati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh