BiH

NEŠIĆ ODLUČAN, ČLANSTVO SE KOLEBA Na vrhu DNS sve jasno, još se čekaju odbori

Predsjednik DNS i poslanik u Parlamentu BiH Nenad Nešić zvanično je istupio iz Kluba poslanika “Srpski klub”, čime je potvrdio svoju namjeru da raskine sve odnose s dojučerašnjim koalicionim partnerima.

Nenad Nešić - Depo.ba

Dok je Nešić odlučan da na nivou BiH i Srpske djeluje samostalno, izvan dosadašnje koalicije, situacija u opštinskim odborima je nešto drugačija.

Mnogi lokalni odbori već su se izjasnili da ne žele mijenjati dosadašnji kurs i da žele ostati u koaliciji sa SNSD.

S druge strane, ima i onih koji su objeručke prihvatili odluku da koaliraju s kim hoće, pa su tako pojedini odbori, uključujući one u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i Bileći, već najavili da neće koalirati sa SNSD

Mogućnosti

Predsjedništvo DNS, doduše, nigdje nije navelo da lokalni odbori moraju da izađu iz koalicije sa SNSD, već im je dat rok da se do danas u 15 sati izjasne s kim žele u koaliciju na lokalnom nivou.

Nakon toga, Predsjedništvo DNS će razmotriti njihove odluke, te donijeti konačnu i obavezujuću odluku o lokalnim koalicijama.

Izvor Srpskainfo iz vrha ove stranke ističe da se u DNS za sada lome kakvu odluku da donesu. Smatraju da će, ako silom pokušaju natjerati lokalne odbore da “promijene kurs”, izgubiti njihovu podršku.

– Sve su bliže odluci da ostave lokalnim odborima da budu u koaliciji s kim hoće, dok bi se na nivou Srpske i BiH djelovalo van dosadašnje koalicije – ističe izvor “Srpskainfo“.

Fotelje
Ostaje pitanje da li će i svi poslanici u Narodnoj skupštini RS podržati odluku vrha DNS da ubuduće djeluju mimo vladajuće koalicije. Sve su glasnije spekulacije da bi najmanje dva poslanika mogla da otkažu poslušnost rukovodstvu stranke iz straha da će ostati bez fotelja u vlasti.

Da je njihov strah opravdan govori i nedavna poruka lidera SNSD da će kadrovi DNS iz onih lokalnih odbora koji izađu iz koalicije biti automatski smijenjeni sa funkcija u svim javnim institucijama.

Pala je i “prva žrtva”, a to je v.d. direktora Područne jedinice Poreske uprave u Istočnom Sarajevu, Marko Kubatlija, koji je juče smijenjen s te pozicije. Razlog je očigledan, a to je otvorena podrška DNS u Istočnom Novom Sarajevu i Palama kandidatu opozicije.

I dok su stvari na lokalu, te nivou Srpske, još neizvjesne, na novu BiH je za sada jasno. Nešić je odlučio da djeluje mimo koalicije.

Iznenađeni Stevandić
On je o napuštanju Kluba poslanika „Srpski klub“ već obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH, što je iznenadilo predsjednika tog kluba Nenada Stevandića, ali i ostale predstavnike vladajuće koalicije, s obzirom da je ovim Nešićevim postupkom dovedena u pitanje dosadašnja skupštinska većina.

Nešić juče nije želeo da komentariše svoju odluku, kratko poručivši da će dalje djelovati kao poslanik DNS poštujući zaključke Predsedništva te stranke.

On je istakao da će više informacija o daljem djelovanju DNS na lokalnim nivoima, nivou Srpske i BiH, stranka saopštiti već sutra.

Stevandić u izjavi za Srpskainfo kaže da ga je iznenadila Nešićeva odluka, jer “Srpski klub” nije imao veze sa SNSD već sa pozicijom Srpske.

– Svi mi koji smo u srpskoj reprezentaciji imamo svoje ministre i zamjenike ministara, kao i druge funkcionere na novu BiH. Ne znam da li Nešićev izlazak iz kluba znači i izlazak iz vlasti. On će nam morati odgovoriti na to pitanje i tek nakon toga ćemo moći da vidimo kakva će biti pozicija “Srpskog kluba” – istakao je Stevandić.

Na pitanje da li bi ovim mogao biti ugrožen Savjet ministara BiH, Stevandić ističe da ne vidi da je tako nešto moguće. Navodi i da ne vjeruje da će Nešić u Parlamentu glasati drugačije od ostalih predstavnika dosadašnje srpske reprezentacije.

– Ne vjerujem da će Nešić glasati isto kao Adil Osmanović i ostali opozicioni poslanici iz Srpske – poručio je Stevandić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh