BiH

Prof. dr. Sebija Izetbegović upozorava: U Sarajevo i BiH tek stiže treći talas korone

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jutros smo dobili nove podatke da su tokom noći testirana nova 292 uzorka na prisustvo koronavirusa, i da je od njih 129 osoba bilo pozitivno.

Sebija Izetbegović - Screenshot

Uznemirujuće je svakako da je skoro svaka druga osoba koja je testirana na novi soj koronavirusa imala dijagnozu COVID-19.

Da li Bosna i Hercegovina ulazi u treći talas koronavirusa, u kojem je veći dio Balkana, pa i Europe, pitali smo prof. dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktorica KCUS-a, koja je za “Radiosarajevo” komentirala sadašnju situaciju.

“Treći talas korone u Sarajevu, pa i Bosni i Hercegovini, tek počinje. No, prilično je loše i ovo sada što imamo, a mi svi umorni. Niko ne pomaže, sami nosimo teret pandemije u KS od prvog dana”, kaže prof. dr. Izetbegović za “Radiosarajevo”.

Generalna direktorica KCUS-a je podvukla da najveća zdravstvena ustanova u BiH radi pod posebnim režimom od pojave SARS-CoV-2 virusa u BiH.

“Izdvojili smo 100 uposlenika iz redovnog rada i oni opslužuju kliniku na Podhrastovima, jer je to dio Infektivne klinike KCUS-a. Naravno, dok rade tamo, oni ne rade svoj redovni posao u KCUS-u. Trudimo se zaštititi osoblje, ali i bolesnike koji su smješteni u KCUS-u ili trebaju neku od naših usluga. U petak je kroz našu trijažu prošlo više od 3.000 ljudi, što jeste veliki broj, a svi moraju strpljivo čekati da se izvrši osnovni pregled i spriječi ulazak virusa”, priča nam prof. dr. Izetbegović.

Posebno je naglasila opasnost da nije sasvim sve sigurno, jer pacijent koji je pozitivan može biti i bez ijednog simptoma.

“Najveća opasnost je mogućnost da se veliki broj uposlenika KCUS-a zaraze u isto vrijeme. Tada bi sistem pao, a Kanton Sarajevo nema alternativu KCUS-u. Mi sami nosimo teret COVID-19 u KS od 31. januara 2020., kada je i formiran naš krizni štab, uvedena trijaza, te laboratorij za mikrobiologiju uveden u 24-satni režim rada zbog testiranja. Uradili smo oko 80.000 PCR uzoraka, a u pandemiju smo ušli sa samo 300 kompletnih PCR testova. Nastavit ćemo da radimo i da se borimo punim tempom, ali osoblje jeste umorno. Teži dio problema je, sasvim očigledno, tek pred nama. Oko 60 uposlenika KCUS-a je trenutno van stroja zbog novog koronavirusa – ili su pozitivni ili u izolaciji”, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Bukvalno, generalna direktorica KCUS-a i njeni saradnici u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH su na nogama.

“Uz sve ovo sa pandemijom koronavirusa, svo vrijeme radimo dijalizne postupke, hemoterapije, zračenja, hitne operacije i sve operacije malignih bolesti. Naravno, tu su još dijagnostika, kateterizacije kod infarkta srca, i ostale usluge tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite”, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, za Radiosarajevo.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh