BiH

Dr. Izetbegović o respiratorima: Ja ne znam koji su Fikretovi, ovo su Mindray

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović, prilikom predaje medicinske opreme KCUS-u, kazala je da ovom trenutku KCUS ima 127 respiratora, te da će još dva doći sljedeće sedmice.

dr. Sebija Izetbegović - Fena.ba

“Imamo 49 mašina za anesteziju, koje bi se mogle koristiti za mehaničku ventilaciju. Sa ovim brojem bolesnika možemo komotno da vladamo”, istaknula je.

Govorivši o kvaliteti respiratora, kazala je da su to manje-više isti respiratori.

“Respirator je respirator. Svi pacijenti koji imaju mehaničku ventilaciju mogu ići na svaki od ovih respiratora. Respiratori su kineske proizvodnje. Imali smo i ranije iskustva sa njima, ali smo prije nekoliko dana stavili u rad i tri koja smo dobili od UAE koji su također kineska proizvodnja. Serviseri iz Beograda su ih stavili u pogon i tad su nam oni objasnili i rekli da su oni svi manje-više isti”, navela je.

Na pitanje novinara, da li su isti kao “Fikretovi” respiratori, misleći na repiratore koje je nabavila firma “Srebrena malina”, a zbog čega Tužilaštvo BiH vodi istragu, dr. Izetbegović je odgovorila:

“Ja ne znam koji su Fikretovi, ovo su Mindray”.

Rekla je i da su anesteziolozi vrhunski educirani, te da oni i koji znaju raditi na respiratorima, znaju radit na svim respiratorima.

“Njihova tehnologija je ista i svi znaju raditi. Organizovali smo i kurseve ukoliko se naši anesteziolozi razbole, da i ostali ljekari znaju upravljati respiratorima”, rekla je dr. Izetbegović.

Komentarisala je i navode da zbog korone su zanemarani drugi pacijenti, odnosno, da se pacijenti žale da ne mogu doći do nekih usluga.

“KCUS obavlja sve dužnosti za koje je registrovan. Radimo sve maligne bolesti za vrijeme pandemije. Radimo sva vitalna ugrožavajuća stanja, sve ono što ugrožava život pacijenata. Određena grupa hroničnih bolesnika dobiva savjet od ljekara na drugi način gdje nije potreban direktni kontakt, ali naravno i primarni i sekundarni nivo bi trebali da preuzmu dio pažnje pacijanta koji nisu životno ugroženi. Ne može Klinički centar jedini voditi brigu o korona bolesnicima i o svim ostalim bolesnicima. Zato postoje još dva nivoa. U Sarajevu imamo nešto više od 2.700 zdravstvenih radnika i bilo bi pošteno da svi podijele brigu o bolesnicima”, kazala je dr. Izetbegović, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh