BiH

Sarajevo: Radnici Agencije Poslovnost danas će protestovati pred Sudom

Radnici Agencije Poslovnost danas će sa početkom u 12 sati pred Opštinskim sudom u Sarajevu održati protest zbog onemogućavanja rada i pristupa poslovnim prostorijama.

Protesti se održavaju jer već 15 dana nije izvršena sudska privremena mjera kojom je naređeno hitno povlačenje zaštitara agencije Gama AA koji fizički onemogućavaju prolazak do poslovnih prostorija radnicima Agencije

Time su pored građanskih, ugrozili i vlasnička prava s obzirom na to da je zgrada do koje je pristup zapriječen u vlasništvu 1/1 Agencije Poslovnost.

– Privremena sudska mjera najurgentnija je mjera u parničnim sporovima i njeno izvršenje treba biti okončano u roku od 48 sati. S obzirom na to da mjera donesena 08.09.2020. još uvijek nije sprovedena sud je u opasnosti da kompletan pravosudni sistem izvrgne ruglu. Opštinski sud je još jedna u nizu institucija koja svojim (ne)djelovanjem ugrožava egzistenciju 80 ljudi i njihovih porodica, navode iz Agencije Poslovnost.

Kao što je poznato, kompanija Brend d.o.o. i Agencija Poslovnost su u imovinsko-pravnom sporu zadnjih nekoliko godina. Predmet spora je cca 50m2 zgrade na koje obje firme polažu pravo. Kako bi se izvršiola pritisak na Agenciju Poslovnost da odustane od zaštite svojih prava pred sudom, kompanija Brend je elementima samovlašća odlučila onemogućiti prilaz zgradi radnicima Agencije Poslovnost.

Inspekcije, MUP i Tužilaštvo u ovom slučaju proglasili su se nenadležnim uputivši predmet prema Opštinskom sudu.
Kada je Sud konačno donio mjeru u kojoj je naveo da su elementi ovakvog nasilja nedopustivi, pronađen je način da se mjera ipak ne izvrši, odugovlačenjem dostavljanja rješenja firmi Brend d.o.o.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh