BiH

SAVEZ VETERANA POLICIJE HNK, 1991. – 1995. – Saopštenje za javnost

Dana 19.09.1991. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, zbog bitno narušene bebjednosne situacije i već izvršene agresije na Sloveniju i Hrvatsku, donosi naredbu o mobilizaciji rezervnog sastava MUP-a Republike Bosne i Hercegovine sa ciljem zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta R BiH, te zaštite i sigurnosti svih njenih građana i imovine. U tom momentu to je bila jedina organizovana, opremljena i naoružana formacija sa jasnom komandnom strukturom.

Savez veterinara HNK 1991, 1995 / PR -Haber.ba

Početkom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sa drugim patriotskim snagama su aktivno učestvovali u odbrani Države u izvođenju najsloženijih borbenih dejstava, kao i drugih zadataka na sprečavanju kriminaliteta, održavanju javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

U ratnom periodu mnogi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na tim zadacima položili su svoje živote za izgradnju moderne, bezbjedne i prosperitetne države Bosne i Hercegovine. Udruženje veterana policije u HNK njeguje tradiciju i sjećanje na teške dane naše istorije i sjeća se naših heroja.

Dana 19.09.2020. godine općinske organizacije Veterana policije u HNK obići će mezarja i mjesta ukopa poginulih pripadnika MUP-a i učenjem fatihe ili na drugi način odati počast svojim saborcima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh