BiH

Na lokalne izbore u BiH izlazi 87 stranaka i više od 80 nezavisnih kandidata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ovjerila je prijave za 87 političkih stranaka za učešće na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar 2020. godine, nakon što je istekao rok za otklanjanje nedostataka u prijavama za lokalne izbore, saopšteno je iz CIK BiH

Izbori u BiH - Twitter

“Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra”, naveli su iz CIK-a.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

CIK BiH ovjerila je i prijave za učešće na lokalnim izborima za 81 nezavisnog kandidata, kao i četiri nezavisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 nezavisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini prijavilo se ukupno 136 političkih stranka i 379 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 7. maja donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet BiH
U Prijedlogu budžeta koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio 15. jula po skraćenoj procedure, planirana su i sredstva za sprovođenje lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona evra).

Konačnu odluku za usvajanje budžeta donijeće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh