BiH

Borut Pahor: “Za budućnost Bosne i Hecegovine je ključna istina, ne poricanje”

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u svojoj videoporuci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici rekao je da se danas obraća teška srca, javlja Anadolu Agency (AA).

Borut Pahor - Faktor.ba

Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti budućnost. Za budućnost Bosne i Hecegovine je ključna istina, a ne poricanje. Poštovanje, a ne mržnja. Otvoren dijalog, a ne svađanje. Nužni su oprost i poštovanje različitosti. Pomirenje nije akt prošlost. To je zalog suživota i prijateljstva koje izlazi iz zajedničkog bola. Umjesto da je doživljavamo svako za sebe uživimo se u volju drugog i zaliječimo je zajedno. To ne znači da treba da zaboravimo na sve što je bilo napravljeno. To znači da su empatija i opredjeljenja za suživotom, prijateljstvom i mirom jači od tmurne prošlosti. To znači da je život jači od smrti“, rekao je Pahor.

Naglasio je da je za mirnu evropsku, budućnost Bosne i Hercegovine potrebna hrabrost.

Hrabrost je jedina koja može, usprkos strašnoj boli, koja prati sjećanje na žrtve genocida dovesti do oprosta, do pomirenja, do dijaloga i saradnje te malim i čvrstim koracima do ponovnog međusobnog povjerenja. Sretno Bosno i Hercegovino“, poručio je Pahor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh