BiH

Hadžić: Na ovoj kapiji sam babu posljednji put poljubio

Zločinci iz Kalinovika osuđeni su na ukupno 85 godina zatvora, ali mnogi su još na slobodi

Posjetom lokacijama na kojima su nakon agresije pronađene masovne grobnice sa tijelima žrtava zločina, te osnovnoj školi i Barutnom magacinu, kao mjestima zatočenja Bošnjaka, u Kalinoviku je obilježena godišnjica stradanja stanovnika ove, ali i susjednih općina. Ispred Barutnog magacina Almir Hadžić je posljednji put vidio svog oca Edhema.

– 17. jula 1992. jedan komšija je došao u selo i zatražio od žena, ko može, da pripremi spužve, jer je ljudima hladno u Barutnom magacinu. Skupili smo dosta po selu, natovarili na kamion i tu dovezli. Bile su još dvije moje rodice. Na ovoj kapiji sam posljednji put babu poljubio – sjeća se Hadžić.

Mogao je to biti i posljednji Almirov dan na slobodi, jer Đorđislav Aškraba, upravnik logora, želio ga je zadržati, iako je imao samo 16 godina. Spašen je zahvaljujući komšiji srpske nacionalnosti.

Od 122 žrtve zločina u Kalinoviku do danas je pronađeno 80, a za 42 se još traga. Zločinci iz Kalinovika osuđeni su na ukupno 85 godina zatvora, ali mnogi su još na slobodi.

– Naredbodavci i organizatori zločina iz Kriznog štaba se trenutno nalaze na teritoriji Srbije i imaju državljanstvo Srbije. U saradnji sa Tužilaštvom BiH pokrenuta je velika akcija da se oni uhapse i da se pokrenu sudski procesi u Srbiji. Pošto su već saslušani u Beogradu možemo očekivati da će uskoro početi suđenja jer su se stvorili svi uvjeti da se to desi – kazao je Samir Vranović, predsjednik udruženja “Istina Kalinovik 92”, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh