BiH

“Mi smo iz Kurira, došli u muslimansko Sarajevo”: Ko su muškarci koji su “uhodili” novinare u sudnici?!

Prije dva dana su bila samo dvojica i oni su bili na ročištu, a juče su stigla još dvojica koji su cijeli dan zajedno s novinarima čekali odluku Suda BiH.

Nepoznati muškarac u Sudu BiH - Depo.ba

Novinari su prethodnih dana ispred zgrade Suda BiH uočili nepoznate muškarce koji su bili prisutni i na ročištu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću. Zbog cijele atmosfere i kasnijeg razvoja situacije uplašeni su da je njihovo prisustvo zapravo značilo uhođenje i prisluškivanje novinara, piše “Klix“.

Prethodnih nekoliko dana veliki broj novinara je radno vrijeme proveo ispred Tužilaštva i Suda BiH prateći dešavanja oko afere “Respiratori”. Međutim, zajedno sa njima bila su i četiri muškarca koji se nisu željeli predstaviti, a sinoć su upravo oni, odnosno neki od njih, došli automobilom po premijera FBiH Fadila Novalića nakon što je pušten na slobodu.

Noć prije novinari su mogli u Sud BiH ući na ročište samo sa ličnom kartom bez novinarske akreditacije što uglavnom nije slučaj. Zajedno sa njima su ušla i dvojica od ova četiri nepoznata muškarca koji su dva dana s novinarima proveli ispred zgrade Suda BiH.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić – YouTube

Nakon što su ih prisutni novinari pitali za koji medij rade oni su bili tajanstveni, odnosno odgovorali su da su “sa Kurira” smijući se, dok je jedan od njih imao i neumjesan komentar da su “došli kod nas u islamsko Sarajevo.” Muškarac koji je imao ovaj neumjesni komentar bio je u bijeloj jakni, sa njim je bio još jedan muškarac i oni su pratili šta se dešava bez papira i olovke, te sedam sati nisu zapisali niti jednu riječ sa ročišta, dok novinari ispisali cijele rokovnike.

Novinari su se zabrinuli da li je u pitanju pritisak na medije? Prisluškivanje novinara je strogo zabranjeno, a prema riječima prisutnih novinara među kojima su bili i novinari Klix.ba portala, oni su pažljivo slušali šta prisutni novinari govore međusobno.

Prije dva dana su bila samo dvojica i oni su bili na ročištu, a juče su stigla još dvojica koji su cijeli dan zajedno s novinarima čekali odluku Suda BiH.

Nakon što je stigla odluka o puštanju na slobodu, došlo je i vrijeme da osumnjičeni napuste prostorije Suda, a fotoreporter Klix.ba je zabilježio da su upravo navedeni muškarci u bijelom Golfu došli po premijera FBiH Fadila Novalića.

Nakon toga je postalo sasvim jasno da to nisu bili novinari, a jasno je i zašto nisu željeli da se predstave. Ono što nije jasno je da li novinari treba da se zabrinu za svoju sigurnost obzirom na to da je nepoznatim osobama dozvoljeno da ih prisluškuje i uhode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh