BiH

“Pozivam SDA da prestanu s atacima i pritiskom na pravosudni sistem”

Povodom izjava i saopštenja koje proteklih nekoliko dana dolaze iz određenih političkih krugova vezanu za aferu “respiratori”, komentarisao je i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Milan Tegeltija - SrpskaInfo.com

Za “Radio Sarajevo” Tegeltija je potvrdio da se na pravosudni sistem vrše opasni i potpuno neprimjereni pritisci.

“Povodom izjava i saopštenja koje proteklih nekoliko dana dolaze od visokih političkih predstavnika Stanke demokratske akcije te same političke stranke SDA koje se odnose na rad Tužilaštva BiH u predmetu vezanom za nabavku respiratora U FBiH, bez namjere da na bilo koji način prejudiciram ishod istrage i krivičnog postupka, poštujući presumpciju nevinosti koja se odnosi na svakog građanina BiH bez obzira kakvu funkciju obavljao, moram da istaknem da svjedočimo flagrantnom, teškom i opasnom političkom pritisku na pravosudni sistem, a posebno na rad Tužilaštva BiH i to, kako pritisku na rad glavnog tužioca tog Tužilaštva, tako i na rad postupajućih tužilaca u pojedinačnom tužilačkom predmetu”, ističe predsjednik VSTV-a.

Kako kaže, očigledno je da se radi o pokušaju političke opstrukcije krivične istrage i prejudiciranja njenog ishoda, te pokušaja da se pod političkim pritiskom izdejstvuju odgovarajuće odluke pravosudnih institucija.

Tegeltija smatra da su glavni i postupajući tužilac u ovom krivičnom predmetu izloženi dosad nezabilježenom intenzitetu političkog pritiska, omalovažavanja i čak proglašavanja državnim neprijateljima zato što, kako kaže, rade svoj posao, a njihov posao je provođenje istrage i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i dokaza vezanih za pojedinačni slučaj.

“Pozivam političke predstavnike SDA, da bez ikakvog odlaganja, prestanu sa ovakvim atacima i pritiskom na pravosudni sistem, kako bi pravosudne institucije mogle da obavljaju posao iz svoje nadležnosti u normalnoj demokratskoj atmosferi u kojoj postoji podjela vlasti, bez da ih se proglašava neprijateljima države i slično, te im se na taj način stavlja meta i etiketa usljed koje može doći i do ugrožavanja njihove lične sigurnosti”, govori.

“U jednoj demokratskoj zemlji tužioci ne bi smjeli biti pod ovakvim pritiskom, to je u demokratiji nezamislivo”, zaključuje za “Radio Sarajevo” predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”.

“SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu”, kazali su ranije iz ove stranke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh