BiH

Toplane Sarajevo: Neće biti grijanja ovih dana iako su niske temperature

Danas je u većem dijelu naše zemlje pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu Bosne.

Toplane Sarajevo - RadioSarajevo.ba

Zbog niskih temperatura koje je donio kraj maja, Sarajlije su se požalile na hladnoću u svojim domovima.

Tim povodom kontaktirali smo Toplane Sarajevo kako bismo saznali hoće li dok je hladnije vrijeme koje najavljuju meteorolozi grijanje biti uključeno.

Kako saznajemo, prema uredbi Vlade KS, sredinom ovog mjeseca zvanično prestaje sezona grijanja.

“Zaključno s 15. majem mi moramo biti pogonski spremni jer kreću remont i rekonstrukcija. Dakle, sve se to rastavlja i priprema za narednu sezonu grijanja”, kazao je za “Radiosarajevo” Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo.

“S obzirom da su u skladu sa navedenim članom Uredbe o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, ispunjeni uslovi za završetak sezone grijanja, grijna sezona 2019/2020. je završena 17. maja 2020. godine, kako smo i obavjestili javnost i sva naša postrojenja su u postupku redovnog remonta i pripreme za narednu sezonu grijanja. Za ponedjeljak je najavljena i redovna inspekcija neophodna u cijelom procesu kako bi postrojenja bila spremna pravovremeno”, saopćeno je.

Zbog specifičnosti situacije, Uprava KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. je u stalnoj komunikaciji sa stručnim službama koje su Upravu informisale da su postrojenja otvorena i da je iz tehničkih razloga puštanje grijanja rizik za cijeli sistem.

“Ukoliko bismo pristupili promjeni protokola, postoji opasnost od problema u sistemu koji bi mogli ugroziti grijanje u narednoj zimskoj sezoni. Također, bitno je naglasiti da kroz račune za mjesec maj će korisnicima biti fakturisani samo iznosi za priključnu snagu (fiksni troškovi bez energijskog dijela iznosa), što znači da će biti značajno manji od iznosa koji se fakturiše u mjesecima tokom sezone grijanja”, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Iz Toplana mole korisnike na razumijevanje, kako bi se spremno dočekao zimski period i minusne temperature.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh