BiH

Dan šehida u Mostaru obilježen dostojanstveno i smireno

Tradicionalno, kao i svih ranijih bajrama, Dan šehida obilježen je u Gradu Mostaru. Proučena je hatma-dova, položeno cvijeće, a prigodnim riječima obratio se i muftija Salem ef. Dedović. Naveo je kako u tradiciji Bošnjaka obilasci mezarja vijekovima imaju posebnu važnost, a učenje pred duša umrlih, sjećanje na njih i dova za njihove duše, posebno su naglašeni u mubarek danima.

Dan šehida, Mostar / PR - Haber.ba

– Svakog drugog dana Bajrama dolazi se u tišini, dostojanstveno i smireno kako propis vjere i nalaže. Druga dimenzija važna za naš kontekst, jeste naglašena važnost vremena, uloge i poruke koja nas obavezuje. Obavezuje i današnju generaciju, učeći iz žrtve koju su časni, čestiti i plemeniti ljudi podnijeli i ugradili u temelje slobodne i nezavisne države BiH, rekao je muftija Dedović.
Istakao je i važnost tradicije i čuvanja uspomena.

Dan šehida, Mostar / PR – Haber.ba

– Sretan sam jer su građani došli na mezarja pokazati obzir, obavezu i dostojanstvo, te sačuvati kontinuitet Dana šehida i učenja dove, bez obzira na restrikicije uslijed pandemije koronavirusa, dodao je Dedović.

Dan šehida, Mostar / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh