BiH

Šefik Džaferović: “Nema potrebe da ruska vojska dezinfikuje bolnice”

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

Šefik Džaferović - N1info.com

Mogući dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar, kako bi izvršili dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice, izazvao je dosta nejasnoća. Očekuje se da konačnu odluku o davanju dozvole za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije ovoj vojnoj jednici donese Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

– Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces, kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

– Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH, istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

– Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfenciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse, kazao je Džaferović za “Fenu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh