BiH

Članovi Vlade KS u posjeti IZ BiH: Vrijeme je za poticanje humanosti i suživota

Iako svaka religija jeste utemeljena na susretu i druženju ljudi, trenutna situacija zahtijeva da se i mi vjernici adaptiramo na utemeljene protokole i mjere koje će zaštititi sve građane BiH, rekao je reisu-l-ulema Kavazović

Uoči predstojećeg mjeseca ramazana, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar finansija KS Jasmin Halebić posjetili su u srijedu predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon susreta sa vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem i susreta sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, održan je i susret s Huseinom ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH. Krajem ove sedmice planiran je i susret s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, navode iz Vlade KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj susret započeo je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović riječima:

“Iako svaka religija jeste utemeljena na susretu i druženju ljudi, trenutna situacija zahtijeva da se i mi vjernici adaptiramo na utemeljene protokole i mjere koje će zaštititi sve građane BiH. Mislim da se prilično dobro nosimo sa trenutnim okolnostima, te da naši sugrađani pokazuju odgovornost u skladu sa ovom vanrednom situacijom.”

Reisu-l-ulema Kavazović također je u razgovoru s članovima Vlade kazao kako su preuzeli funkcije u teško vrijeme te da će sva borba sada biti usmjerena na to da se sačuvaju zdravlje ljudi i radna mjesta.

“Život u društvu nije moguće organizirati bez vlasti. Zbog toga vam čestitamo na preuzimanju odgovornosti i razumijemo da ste došli u izazovnim vremenima. Jedan je segment našeg života zdravlje, ali je i velika borba da ohrabrimo poslodavce da ne otpuštaju radnike”, istakao je Kavazović.

I premijer Nenadić i reisu-l-ulema Kavazović smatraju da društveno odgovorni intelektualci trebaju postavljati pitanja i trebaju poticati rasprave s ciljem ostvarivanja pozitivnih promjena. Također, naglasili su da je vrijeme i za vjerske zajednice i vlade svih nivoa vlasti da potiču humanost i važnost suživota. U tom kontekstu, Nenadić i Halebić su i upoznali reis-u-ulemu da je Vlada KS kao podršku zajedništvu i unapređenju dobrih međuljudskih odnosa u Kantonu Sarajevo podržala rad Međureligijskog vijeća u BiH, kroz podršku posebnom projektu protiv govora mržnje.

“To je jedan od najvećih problema koji opterećuju naše društvo, te kao takav traži podršku svih institucija bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. Konačan cilj treba biti vraćanje tradicionalnih vrijednosti: zajedništva, posvećenosti i suživota”, kazao je Nendić.

Pri kraju susreta, reisu-l-ulema Kavazović i premijer Nenadić iskazali su zajedničku želju da globalna pandemija koronavirusa donese bar jednu dobru stvar sa sobom: svijest o važnosti zajedništva i u tom smislu ujedinjenja zdravstvenog sistema za potrebe svih građana BiH, bez obzira na područje na kojem se nalaze.

Premijer Nenadić je poželio ugodne ramazanske dane svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh