BiH

Porodice prihvatile prijedlog Organizacionog odbora: Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici

Odgođena 17. kolektivna dženaza šehidima Vlasenice za 2021. godinu

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici sutra je trebala biti klanjana 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima, ali zbog pandemije koronavirusa Organizacioni odbor je u dogovoru s Muftijstvom tuzlanskim i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem donio odluku da se dženaza odgodi za april 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prijedlog su podržali i članovi porodica koje su dale svoj pristanak za ukop pronađenih posmrtnih ostataka svojih najdražih. Održali smo potom telefonsku sjednicu Organizacionog odbora i donijeli odluku o prolongiranju dženaze za april 2021. godine”, kaže Zajim Mahmutović, predsjednik Organizacionog odbora za održavanje 17. kolektivne dženaze u Vlasenici.

Vlasenički imam Nurdin ef. Grahić ističe kako je zdravlje svih ljudi na prvom mjestu i da u vrijeme pandemije koronavirusa nije moguće organizovati kolektivnu dženazu.

“Porodice ubijenih šehida su uglavnom van granica BiH. Ukoliko bi se dženaza klanjala, oni bi krenuli za Vlasenicu, ali znate da bi morali ostati u karantinu na granici. Znate i da osobe koje su starije od 65 godine ne bi mogle prisustvovati dženazi. Zbog svih tih okolnosti donijeli smo odluku da dženazu prolongiramo za idući april”, kaže Nurdin ef. Grahić.

Do kraja marta 2020. godine potvrđena je identifikacija tri vlasenička šehida, ali efendija Grahić ističe kako se broj identifikovanih uvijek poveća pred samo klanjanje dženaze. U Vlasenici su svjesni kako je proces ekshumacija i identifikacija usporen, a otežavajuća okolnost je i ta što se identifikacije obavljaju u Holandiji.

Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89. godini,piše AA

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud BiH pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni se nalaze na izdržavanju kazne.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv Miće Kraljevića, aktuelnog načelnika Opštine Vlasenica, te Radenka Stanića i Gorana Garića. Suđenje je u toku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh