BiH

Aziz Šunje: Centralna banka BiH mora ostati zaštićena, relaksirati mjere zabrane

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aziz Šunje kazao je da podržava mjere Vlade FBiH, te da rebalansirani budžet odn 5,5 milijardi KM daje prostor da se federalni budžet puno racionalnije vodi.

Centralna banka BiH - Nezavisne.com

“Krizu treba prepoznavati kao priliku i ovo može biti prilika da se federalni budžet racionalizira i da nema one opterećujuće stavke koje je imao do sada. Ovo je prilika da se puno toga dovede u red, zakon o stečaju, javna preduzeća, jer ima manevarskog prostora za smanjenje budžeta. Na raspolaganju su samo elementi fiskalne politike. Ono što je dobro je što se ne dira u Centralnu banku i ona je garant stabilnosti valute, mislim da Centralna banka mora ostati i biti zaštićena u svim aspektima. Imamo sretnu okolnost da imamo Centralnu banku na način koji imamo”, kazao je Šunje.

Kako kaže kroz rebalans budžeta i zaduživanje koje će uslijediti pod uslovima koji nisu tako povoljni punit će se taj stabilizacijski fond.

“Mjere će svakako tražiti određenu doradu u samoj implementaciji i u samoj raspodjeli sredstava bi se trebala osigurati određena selektivnost i određena analitičnost i puna trasnparentnost jer nisu svi biznisi jednako ugroženi. Sve što se dodjeljuje da bude transparentno i prema objektiviziranim kriterijima”, pojasnio je Šunje.

Navodi da su mjere zabrane koje su donesene dale efekta, ali da treba razmotriti relaksiranje mjera i stvaranje uslova za vraćanje normalnom životu, prenosi patria.

“Ako uništimo ekonomiju onda uništavamo živote. Treba vidjeti kako relaksirati situaciju i kako uvesti ponovo realan život. I tu bi trebalo tražiti model neke zemlje koja je nama slična kao što je Austrija. Ne vidim razlog da neki biznisi nisu u funkciji kao što su frizerski saloni uz mjere zaštite. Posebna pohvala je zaštita mikro biznisa i kroz minimalnu platu i kroz poreze, i za dalje se pripremiti sa aktiviranjem javnih radova izgradnjom autoputeva i energetskog sektora”, zaključio je Šunje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh